Daily GK Updates – Current Affairs on 20th January 2016

By | January 20, 2016

Daily GK Updates – Current Affairs on 20th January 2016

1. Identify the organization which  on 18 January 2016 acquired Magnet 360.

Answer: Mindtree

2. Which of the following on 18 January 2016 commissioned 40 MW wind project in Karnataka?

Answer: ReNew Power

3. Name the State in which the BHEL on 18 January 2016 commissioned a 660 MW supercritical thermal power unit.

Answer: Uttar Pradesh

4. Identify the senior BJP leader who died on 19 January 2016.

Answer: Dr Daulatrao Aher

5. Which state was on 18 January 2016 declared as the fist organic farming state of India?

Answer: Sikkim

6. Which tennis player on 16 January 2016 won the 2016 WTA Apia International title of Tennis in the men’s single category?
Answer: Viktor Troicki

7. Name the founder member of rock band the Eagles who died on 18 January 2016.

Answer: Glenn Frey

8. The Union Government on 18 January 2016 decided to institute which new category of award under the National Film Awards?

Answer: The Most Film Friendly State/UT

9. The World Bank in the third week of January 2016 decided to extend an assistance of 20 million US dollar to help reconstruct a zoological park. What is the name of the park?

Answer: Indira Gandhi Zoological Park, Visakhapatnam

10. Which country on 18 January 2016 declared a state of economic emergency and social emergency?

Answer: France

11. Which multilateral agency released the report titled World Tourism Barometer?

Answer: UNWTO

12. As per the World Tourism Barometer, international tourist arrivals grew by 4.4 percent in 2015 to reach a total of?

Answer: 1.2 billion

13. The 10-member committee to simplify the provisions of Income-tax Act, 1961 on 18 January 2016 submitted its report to the Union Ministry of Finance. It was headed by

Answer: Justice (retd) R V Easwar

14. Which of the following on 18 January 2016 released the report An Economy for the 1%?

Answer: Oxfam

15. Which Indian state on 13 January 2016 became the first in the country to develop a Disaster Risk Reduction Roadmap under the Sendai Framework for Action?
Answer: Bihar